
Kto powiedział, że bigos to zawsze takie same składniki? Ta kategoria udowadnia, że eksperymenty przynoszą nie tylko tytuł rekordzisty, ale przede wszystkim prawdziwe kulinarne sukcesy! Zobacz, kto ustanowił Rekord Polski w kategorii „Największa porcja bigosu z dynią”.
Aktualny Rekord Polski
Powiat krapkowicki, 2025
Powiat krapkowicki zapisał się w historii kolejnym Rekordem Polski, tym razem w kategorii „Największa porcja bigosu z dynią”. Podczas jubileuszowej edycji Bania Fest, 27 września 2025 roku, ugotowano porcję bigosu z dynią ważącą 275 kg.

Organizatorzy przygotowali ogromną porcję potrawy, którą po prezentacji i weryfikacji porcjowano dla uczestników. Niepowtarzalny smak dania sprawił, że bigos został zjedzony do ostatniej łyżki. Odwiedzający teren festiwalu mogli także spróbować rekordowych potraw z poprzednich edycji festiwalu.
Kulinarnemu świętu towarzyszyło ważenie gigantów z pola. Najcięższy okaz konkursu – „Tereska” z Wielkopolski – osiągnął 685,5 kg, robiąc ogromne wrażenie na publiczności i udowadniając, że uprawa dyni gigant potrafi dostarczyć emocji porównywalnych z zawodami sportowymi. Choć rekordu masy dyni nie poprawiono, tegoroczny wynik utrzymał wysoki poziom rywalizacji i atrakcyjność pokazu ważenia.

Na festiwalowej scenie gotowali m.in. Pascal Brodnicki i Lutz Zimmermann, serwując dynię w autorskich odsłonach i przyciągając widzów połączeniem edukacji kulinarnej i degustacji na żywo. Program dopełniały koncerty i występy – od zespołów góralskich po lokalnych artystów – które zbudowały rodzinną atmosferę i wysoką frekwencję.

Dziesiąta edycja Bania Fest wypełniła miasto gośćmi i mieszkańcami, łącząc targi produktów regionalnych, konkursy oraz strefy dla dzieci z rekordowym gotowaniem i prezentacją dyniowych kolosów.

Rekordowy bigos i efektowna „Tereska” umocniły markę Krapkowic jako „dyniowej stolicy”, w której tradycja, rzemiosło kulinarne i rolnicza pasja łączą się w widowisko o szerokim zasięgu medialnym. Organizatorzy zapowiadają kontynuację formuły rekordowych dań i konkursów, co ma utrzymać rozpoznawalność festiwalu i przyciągać kolejnych wystawców oraz publiczność.


















