Największa porcja carpaccio z buraków i sera – Rekord Polski

Rekordowe carpaccio

17 września 2016 na Rynku Kościuszki w Białymstoku mieszkańcy mieli okazję zobaczyć, a następnie spróbować największą porcję carpaccio z buraków i sera.

Organizatorem wydarzenia była firma Dwór Czarneckiego Helena Czarnecka, która prowadzi między innymi restaurację Forma. To właśnie ich kucharze stanęli przed wyzwaniem przygotowania największego carpaccio w Polsce.

Inspiracją dla imprezy była chęć ustanowienia rekordu w oparciu o potrawę, której jednym ze składników byłby produkt regionalny z terenu województwa podlaskiego – w tym przypadku ser koryciński.

Rekordowe carpaccio zostało przyrządzone z ugotowanych buraków, sera krycińskiego, rukoli, orzechów włoskich, przypraw oraz sosu vinegrette. Zgodnie z wytycznymi otrzymanymi od Biura Rekordów nad procesem ważenia czuwał wykwalifikowany specjalista z Obwodowego Urzędu Miar w Białymstoku. Gotowa potrawa ważyła łącznie 98 kilogramów i 837 gramów.

Po zakończeniu ważenia, każdy z przybyłych na wydarzenie gości mógł spróbować jak smakuje rekordowe carpaccio.

Carpaccio - rekord

Carpaccio z buraków - rekord

Pakowanie prezentów - rekord
Pakowanie prezentów – Rekord Polski
Rekord Polski - Barczewo
Największy chór – Rekord Polski

Rekordy, które również Cię zainteresują:

Menu