17 września 2016 na Rynku Kościuszki w Białymstoku mieszkańcy mieli okazję zobaczyć, a następnie spróbować największą porcję carpaccio z buraków i sera.
Organizatorem wydarzenia była firma Dwór Czarneckiego Helena Czarnecka, która prowadzi między innymi restaurację Forma. To właśnie ich kucharze stanęli przed wyzwaniem przygotowania największego carpaccio w Polsce.
Inspiracją dla imprezy była chęć ustanowienia rekordu w oparciu o potrawę, której jednym ze składników byłby produkt regionalny z terenu województwa podlaskiego – w tym przypadku ser koryciński.
Rekordowe carpaccio zostało przyrządzone z ugotowanych buraków, sera krycińskiego, rukoli, orzechów włoskich, przypraw oraz sosu vinegrette. Zgodnie z wytycznymi otrzymanymi od Biura Rekordów nad procesem ważenia czuwał wykwalifikowany specjalista z Obwodowego Urzędu Miar w Białymstoku. Gotowa potrawa ważyła łącznie 98 kilogramów i 837 gramów.
Po zakończeniu ważenia, każdy z przybyłych na wydarzenie gości mógł spróbować jak smakuje rekordowe carpaccio.