pixel

Największa solianka – Rekord Polski

Źródło: Facebook / Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Koszalinie

Ten Rekord Polski był nie lada gratką dla wszystkich miłośników pysznego, tradycyjnego jedzenia. Dowiedz się gdzie w naszym kraju przygotowano największą porcję zupy solianki, ile osób zaangażowało się w jej przygotowanie, no i co najważniejsze jak smakowała gotowa zupa. Poznaj kulisy ustanowienia tego Rekordu Polski. 

Aktualny Rekord Polski

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Koszalinie, 2025

Podczas obchodów 759. Dni Koszalina, które odbyły się 24 maja 2025 roku, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Koszalinie zapisał się na kartach historii polskich rekordów kulinarnych. Na placu przed Amfiteatrem im. Ignacego Jana Paderewskiego przygotowano największą soliankę, ważącą aż 170 kilogramów.

Źródło: Facebook / Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Koszalinie

To nie pierwszy rekord koszalińskiego KOWR. Należą do niego także dwa inne tytuły: „Najwięcej osób jedzących zupę pomidorową jednocześnie” oraz Największa zapiekanka ziemniaczana”.

Źródło: Facebook / Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Koszalinie

Przygotowania do bicia rekordu rozpoczęły się już wczesnym rankiem. W gotowanie zaangażowali się lokalni kucharze, wystawcy jarmarku #KupujŚwiadomie oraz mieszkańcy. Wykorzystano wyłącznie produkty regionalne, co podkreśliło znaczenie lokalnej żywności i jej wysoką jakość.

Cały proces był otwarty dla publiczności – każdy mógł zobaczyć, jak powstaje rekordowa zupa, a po oficjalnym ważeniu i potwierdzeniu wyniku przez komisję, wszyscy chętni zostali zaproszeni do degustacji.

Źródło: Facebook / Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Koszalinie

Solianka, zupa o korzeniach wschodnioeuropejskich, w Koszalinie zyskała nowy wymiar. Tradycyjnie przygotowywana na bazie mięsa, warzyw, kiszonych ogórków i oliwek, tym razem została ugotowana w ilości, która mogłaby nakarmić setki osób.

Wydarzenie miało nie tylko wymiar kulinarny, ale również społeczny i promocyjny. Organizatorzy podkreślali, że celem akcji była promocja polskiej żywności, budowanie świadomości konsumenckiej, wspólne świętowanie oraz kultywowanie pomorskich tradycji kulinarnych.

Źródło: Facebook / Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Koszalinie

Wspólne gotowanie i degustacja przyciągnęły tłumy mieszkańców i gości. Dla wielu uczestników była to nie tylko okazja do spróbowania wyjątkowego dania, ale także do spotkania się, rozmów i wspólnego świętowania.

Poprzedni Rekord Polski

Słubice, 2021

Rekord Polski na największą soliankę odbył się 10 lipca 2021 roku w Słubicach. W wydarzeniu udział wzięli mieszkańcy, zawodowi kucharze z Kuźnii Dobrego Smaku oraz prawdziwa gwiazda wśród szefów kuchni – Mateusz Gessler. Atmosfera była naprawdę gorąca, głównie za sprawą gigantycznej porcji ciepłej i apetycznie pachnącej zupy solianki.

gotowanie solianki

Rekordowe gotowanie rozpoczęło się o godzinie 11:00. Po kilku godzinach ciężkiej pracy kucharzy możliwe było przeprowadzeniu procesu pomiarowego. Okazało się, że końcowa waga największej solianki to 161,69 kg (156,75 litrów).  O godzinie 15:00 na scenie sędzia Biura Rekordów – Paweł Chwalibóg wręczył na ręce burmistrza Słubic oficjalny certyfikat ustanowienia Rekordu Polski.

przygotowywanie solianki

Proces pomiarowy przeprowadzono bardzo starannie. Najpierw policzona została objętość potrawy, a następnie przeliczona została na kilogramy. Sędzia w obecności kucharzy wziął 10 miarek o pojemności 1 litra i umieścił je na starowanej wadzie. Mając wagę 10 litrów zupy można było policzyć wagę całej potrawy.

solianka-certyfikat

Partnerami całego wydarzenia byli: Kociołek Lubuski & Cool Bull, Słubicki Miejski Ośrodek Kultury oraz Słubicki Ośrodek Sportu i Rekreacji.

Składniki rekordowej solianki (około 700 porcji):

  • 20 kg wołowiny
  • 20 kg łopatki wieprzowej
  • 6 kg boczku wędzonego
  • 6 kg wędzonej kiełbasy
  • 7 kg cebuli
  • 1 kg czosnku
  • 30 kg ogórków kiszonych i 30 l soku spod ogórków
  • 4 kg środkowej części pora
  • 6 kg selera
  • 6 kg marchewki
  • 4 kg pietruszki
  • 5 kg pomidorów
  • 5 paczek liści laurowych
  • 4 paczki ziela angielskiego
  • 4 kg cytryny
  • koperek i natka po dużym pęczku
  • kwaśna śmietana
  • 3 kg soli
  • 1 kg pieprzu
  • 8 kg smalcu gęsiego
  • 4l koncentratu pomidorowego
  • 40 l wody

Zobacz relację z wydarzenia!

5/5 - (2 votes)
Polskie rekordy Guinnessa - Grafika
Największa degustacja serów – Rekord Polski
Najwięcej podbić piłki nożnej stopą w pozycji siedzącej w ciągu 5 minut – Rekord Polski

Rekordy, które również Cię zainteresują:

201020152024Rekordy GuinnessaŻywność

Największa tabliczka czekolady – rekord Guinnessa

Rekord Polski Jarosław liczba pi
20192022GrupoweNasi rekordziściRekordy PolskiSzkoły i przedszkola

Najdłuższe rozwinięcie liczby Pi – Rekord Polski

Największa kolekcja puzzli rekord Guinnessa
201220232025IndywidualneKolekcjeRekordy Guinnessa

Największa kolekcja puzzli – rekord Guinnessa

Marek Marczak - Rekord Polski
2017IndywidualneNasi rekordziściOsoby prywatneRekordy Polski

Konkursy i olimpiady z fizyki – Rekord Polski

2024IndywidualneNasi rekordziściOsoby prywatnePrzedmioty i obiektyRekordy Polski

Największy model samolotu wykonany z kartonu – Rekord Polski

Zegar z najdłuższym wahadłem
2023Nasi rekordziściPolskie rekordy GuinnessaRekordy GuinnessaSztukaTechnologia

Zegar z najdłuższym wahadłem – rekord Guinnessa

Najdłuższy deser lodowy
2018Rekordy GuinnessaŻywność

Najdłuższy deser lodowy na świecie

2025IndywidualneOsoby prywatnePolskie rekordy GuinnessaRekordy GuinnessaSport

Najdłuższy spacer pod wodą ze wstrzymanym oddechem – rekord Guinnessa

20212024CiałoIndywidualneNasi rekordziściOsoby prywatneRekordy PolskiSport

Największy dystans pokonany na linie w ciągu 12 godzin – Rekord Polski