Krakowski obwarzanek to jeden z najlepiej rozpoznawalnych polskich produktów tradycyjnych. Dwanaście lat temu został wpisany na listę unijnych produktów objętych chronionym oznaczeniem geograficznym. Największy obwarzanek w Polsce powstał jednak w dużo mniejszej miejscowości, oddalonej od Krakowa.
Każdy region naszego kraju posiada swoją tradycję kulinarną. Z myślą o kultywowaniu tych tradycji w województwie małopolskim został stworzony konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów”. To właśnie podczas tego wydarzenia odbyła się próba pobicia Rekordu Polski na największego obwarzanka. Pomysłodawczynią rekordu była Pani Lidia Musiał, Przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich i Gospodarzy w Sulisławicach.
W ramach promocji regionu KGW w Sulisławicach postanowiło upiec największego w Polsce obwarzanka. Obwarzanek rekordzista został wypieczony w PSS Olkusz, piekarni, której tradycja sięga 123 lat. W jego przygotowanie zaangażowali się członkowie Koła Gospodyń Wiejskich i Gospodarzy z Sulisławic oraz jedyne w kraju Dziecięce Koło Gospodyń Wiejskich i Gospodarzy.
Próba odbyła się 10 września 2022 roku w piekarni w Olkuszu. Po wymieszaniu ze sobą wszystkich składników, uczestnicy przystąpili do wyrabiania i formowania ciasta. Utoczono 2 długie rolki ciasta, a następnie splatano je naprzemiennie. Dalej pozostawiono ciasto na niecałą godzinę do wyrośnięcia. Tuż przed włożeniem do pieca obwarzanka zwilżono wodą i posypano makiem i solą. Wypiek trwał 1 godzinę i 45 minut w temperaturze 240 stopni Celsjusza.
Po ostudzeniu, obwarzanek został przetransportowany na boisko sportowe w Sulisławicach. Aby ustanowić rekord, obwarzanek musiał mieć minimum 5 metrów obwodu. Pomiaru dokonała komisja składająca się m.in. z Wojewody Małopolski, Starosty Powiatu Olkuskiego oraz Przedstawicieli Rady Gminy Wolbrom. Pomiar wyniósł 620 cm obwodu oraz 84 cm grubości. Tym samym potwierdzono, iż Sulisławicki wypiek jest największym obwarzankiem wypieczonym w Polsce!