
Jedna z najpopularniejszych polskich potraw zdecydowanie zasługuje na to, żeby znaleźć się wśród rekordów. Złożona z kilku składników, ale zawsze przyrządzana na własny sposób. Poznajcie rekordzistów Polski w kategorii „Największa porcja łazanek”.
Aktualny Rekord Polski
Gmina Sianów, 2025
To już kolejny raz, kiedy Gmina Sianów przygotowała ogromną porcję łazanek, pobijając tym samym swój Rekord Polski. 7 sierpnia 2025 roku w Łazach, podczas Festiwalu Smaku Łazanki, organizatorzy przygotowali 155,9 kg łazanek.

Do stworzenia rekordowej porcji użyto imponujących ilości składników: m.in. kilkudziesięciu kilogramów makaronu, kiszonej kapusty, pieczarek i cebuli, a wszystko przyprawiono aromatycznymi dodatkami.
Przy patelni po raz kolejny stanął Robert Bochenko. Gotowanie odbywało się na oczach licznie zgromadzonej publiczności, a cały proces – od wsypania pierwszych składników po finalne wymieszanie – był komentowany na żywo przez prowadzącego.

Po oficjalnym zakończeniu gotowania porcję zważono, a sędzia potwierdziła pobicie rekordu. Następnie łazanki zostały rozdane uczestnikom wydarzenia, dzięki czemu rekordowe gotowanie przerodziło się w wielką, wspólną ucztę.

Każdy mógł spróbować łazanek, a także lokalnych przysmaków oraz poznać rękodzieła od wielu wystawców. Na uczestników czekały także pokazy gotowania, animacje, prelekcja dotycząca rybołówstwa i wykład na temat wartości kwasów tłuszczowych OMEGA-3 w diecie.

W ramach morskiej tematyki festiwalu odbyła się również pogadanka o bezpieczeństwie nad wodą, przygotowana przez ratowników z kąpielisk morskich w Łazach. Ich wskazówki i historie z plaży były nie tylko ciekawe, ale i bardzo ważne – przypomniały, jak bezpiecznie korzystać z uroków morza.

Poprzedni Rekord Polski
Urząd Miasta i Gminy w Sianowie, 2024
Czy jest lepsze miejsce do ustanawiania Rekordu Polski w kategorii „Największa porcja łazanek” niż Łazy? Bo to właśnie tam rekordziści odebrali należy sobie tytuł. 8 sierpnia 2024 roku Urząd Miasta i Gminy w Sianowie został rekordzistą Polski z wynikiem 124 kg.

Wydarzenie odbyło się w ramach Festiwalu Smaku Łazanki. Nad przygotowaniem największej porcji łazanek w Polsce czuwał Robert Bochenko, miłośnik gotowania i opowiadania, który od blisko 10 lat prowadzi projekt “Kulinarne Show”. Gotuje dla małych i dużych. Wśród tych, których karmił, jest m.in. Papież Franciszek.
Do przygotowania największych łazanek w Polsce organizatorzy zużyli: 10 kg cebuli, 40 kg kiszonej kapusty, 15 kg pieczarek i 35 kg suchego makaronu typu łazanki.

Samo zważenie ogromnej porcji stanowiło wyzwanie. Pomogli w tym łazowscy ratownicy wodni, którzy ustawili danie na wadze. Goście festiwalu odegrali najważniejszą rolę, rekord został zaliczony dopiero w momencie, kiedy patelnia stała się pusta.

W ramach Festiwalu Smaku Łazanki odbył się również emocjonujący konkurs kulinarny “Wariacje o Łazankach”! Wzięli w nim udział najlepsi łazowscy restauratorzy i posiadacze punktów gastronomicznych prezentując swoje wyjątkowe interpretacje tego klasycznego dania.


















